maandag 4 januari 2016

Films: Cat people (1942 en 1982)

In de jaren 30 tot 50 van de vorige eeuw werden in de grote studio's in Hollywood A- en B-films gemaakt. De A-films waren de dure producties van de topregisseurs met de grote sterren. De productiekosten van de B-films waren veel lager. Deze films waren bedoeld om in de kleine bioscopen in de stad en in de filmzalen op het platteland gedraaid te worden. De B-films waren voor de studio's een soort kweekvijver voor nieuw talent. Een groot voordeel voor de regisseurs was dat de productierisico's van deze films veel minder waren dan die van de grote films. Hierdoor was er vaak meer vrijheid bij het maken van de film en kon men meer experimenteren. Maar het feit dat er weinig geld beschikbaar was, had ook voordelen. Iedereen was gedwongen om met een minimum aan middelen het maximale resultaat te bereiken. Dat maakte de filmmakers erg vindingrijk.

Een goed voorbeeld van een zeer geslaagde B-film is Cat people uit 1942. Een thriller van de regisseur Jacques Tourneur, met horrorelementen over een jonge vrouw waar een zwarte panter in "leeft". Die panter in haar komt tot leven als ze seksueel geprikkeld wordt. En dat wordt bijzonder gevaarlijk voor de man waar ze verliefd op is. IngrediĆ«nten genoeg voor een mooie mix van liefde, seksualiteit, gevaar, angst en dood. Het knappe van deze film zit hem er vooral in dat de spannende momenten  gerealiseerd worden door NIETS te laten zien. Met geluid, schaduwen en close ups wordt de dreiging bijna voelbaar gemaakt. Knap, effectief en ... heel goedkoop.

Deze film, die een klassieker geworden is, heeft de studio geen windeieren gelegd. De productiekosten waren $ 134.000,-- en de opbrengst was $ 8.000.000,--!  Niet zo verwonderlijk dat er in 1982 een remake van deze film gemaakt is. Nu van de regisseur Paul Schrader en met topacteurs als Natassja Kinsky (toen nog erg jong) en Malcom MacDowell. Geen productie dus met een klein budget. Deze versie, die bijna twee keer zo lang duurt, is ook af en toe echt spannend, maar ... werd geen klassieker. Geld is dus niet almachtig. Gelukkig maar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten